Hoe kun je geld besparen?

casino bonussenDeze vraag vormt de kern van mijn werkzaamheden. Veel mensen stellen mij dus deze vraag. Regelmatig geef ik lezingen en toespraken en eigenlijk altijd gaat het over deze vraag.

Soms spits ik deze vraag toe op bepaalde personen of groepen, zoals tieners, senioren, pensionarissen, twintigers, gezinnen met kinderen, enzovoort. Voor alle huishoudens, dus onafhankelijk van de leeftijd, gelden er eigenlijk altijd een aantal besparingstips.

Wat belangrijk is in het opstellen van besparingsmogelijkheden, is om een overzicht te hebben van je uitgaven. Waar gaat jouw geld elke maand heen?

Vaste kosten

De vaste kosten vormen vaak het grootste deel van de uitgaven. Dit zijn woonkosten, zoals een hypotheek of huurlasten. Hierbij kun je je afvragen of je misschien te duur woont? Zo ja, misschien kun je kleiner wonen of in de komende maanden jezelf gaan oriënteren op een ander goedkoper (huur)huis. Wanneer je woonkosten namelijk hoog zijn, liggen hier ook veel kansen om te besparen.

Vervolgens zijn er vaste lasten aan gas, water en licht. Hier zijn ook besparingen te behalen. Wanneer je kosten hoog zijn, zal je moeten kijken of je deze wellicht kunt verlagen. Je kunt bijvoorbeeld een eco-douchekop nemen die minder water verbruikt. Ook kun je minder elektriciteit gebruiken door bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine minder vaak te laten draaien, maar juist te laten draaien wanneer het apparaat vol zit. Een goede besparingstip is om de droger zo min mogelijk te gebruiken, maar juist de natte kleding uit te hangen.

Ook kun je er zeker voor kiezen om de verwarming minder vaak aan te zetten en minder hoog te zetten. Dit bespaart ontzettend veel energie. Hou dus bijvoorbeeld de deuren meer gesloten, trek een trui en sloffen aan en ga desnoods onder een fleecedeken op de bank liggen.

Variabele kosten

Onder variabele kosten reken ik ook abonnement. Bijna iedereen die bij mij langskomt voor advies, kan veel besparen op abonnementen. Vaak gebruiken ze (delen van) abonnementen niet eens. Lees jij bijvoorbeeld eigenlijk wel het tijdschrift waar je iedere maand voor betaald of kan je ook best zonder? Verbruik jij al je belminuten van je mobiele telefoon of kan je best een goedkoper pakket afsluiten? Kijk jij alle zender in je televisiepakket of kijk je misschien helemaal geen televisie meer omdat je alleen nog via de computer films en series kijkt?

Je merkt al: bij abonnement liggen veel besparingstips.

Daarnaast zijn er natuurlijk de hoge uitgaven aan boodschappen, kleding en spullen. Vaak hebben we een groot deel van deze uitgavenpost niet eens nodig. Denk bijvoorbeeld aan kleding en uitgaven voor het huis. Het is dus een goede oefening om een maand lang alleen maar dingen te kopen die je écht nodig hebt. Na deze maand zou je moeten kijken hoeveel geld je over hebt gehouden.

Hetzelfde geldt voor boodschappen. We kopen vaak dingen die we helemaal niet gebruiken. Hierdoor puilen onze keukenkastjes uit met boodschappen en gooien we veel weg. Toch blijven we elke keer trouw niet boodschappen kopen. Een tip is om eens in je keukenkastjes te kijken en de producten hieruit te gebruiken tijdens het koken, in plaats van nieuwe te kopen. Kies daarnaast eens voor goedkopere varianten. Dus goedkopere appels, sla of pasta. Dit is een andere instelling waardoor je bij elk bezoek aan de supermarkt veel euro’s kunt besparen.

Probeer het eens. Kijk eens in je uitgaven en ga de uitdaging aan. Dan zal je merken dat je elke maand een hoop geld bespaart.

Ik wil graag mijn mede mens helpen, daarom ben ik begonnen met wiendel.nl