De Drentsche A ontstaat uit verschillende takken.
De oostelijke tak begint in het zuidelijke deel van het Grolloër Veld, ten oosten van Grolloo en heet daar Anderse Diep. Zie
3 op het kaartje beneden.
De westelijke tak begint als Amerdiep. Het Amerdiep begint ook weer met twee aparte takken. Ten zuiden van Grolloo begint de oostelijke tak van het Amerdiep.
De oorsprong van de westelijke tak vinden we ten noord-westen van Elp, juist binnen de stiltezone van de Radiosterrenwacht. Zie
1 op het kaartje beneden.
Dat heb ik 23 jaar geleden op film vastgelegd. Het begon daar als een stroompje van 25 - 30 cm breed. Maar nu, in april 2008, is van die bron niets terug te vinden. Het was ongeveer bij die rode pijl op de grote foto hieronder. Ruim drie kilometer naar het noorden
(bij 2 op het kaartje beneden) heb ik de foto hiernaast genomen, in de richting van de bron, dus richting Elp.

Ten zuidoosten van Amen komen de twee takken van het Amerdiep samen.

   

Misschien verbaast het u dat ik het heb over Anderse Diep en Amerdiep, terwijl we het toch over de Drentsche Aa zouden hebben. Maar de Drentsche Aa heeft verschillende namen.

   
De oostelijke tak begint als Anderse Diep. Voorbij Anderen verandert de naam in Rolderdiep en verderop wordt het Gasterse Diep.
De westelijke tak heet achtereenvolgens Amerdiep, Deurzerdiep, Loonerdiep en Taarlose Diep.
Ten zuiden van Oudemolen voegen Taarlose Diep en Gasterse Diep zich samen om verder te stromen als Oudemolense Diep.
   
Voorbij Oudemolen mondt het Anlooër Diepje uit in het Oudemolense Diep, waarna de naam verandert in Drentsche Aa.
Tussen Tynaarlo en Westlaren komt de Zeegster Loop er bij. De naam wordt dan even Westerdiep, maar voorbij het Noordlaarder bos wordt het weer Drentsche Aa en dat blijft dan zo.
   
In het stroomdallandschap Drentsche Aa komen ook min of meer zeldzame planten voor, zoals bijvoorbeeld de Zwarte Rapunzel, die elders vrijwel niet meer voorkomt. Voor zover ik weet, alleen nog in Limburg. Ook in de Hortus in Haren zag ik zowel de zwarte als de witte Rapunzel, maar ik neem aan dat die gekweekt zijn.
Ten zuiden en vooral ten noorden van Oudemolen vinden we veel wilde Orchideeën.
En ten noorden van Tynaarlo vond ik een heel klein bloempje, de Moerasmuur.
   
Ook allerlei dieren kun je in het stroomdallandschap te zien krijgen, zoals hazen en reeën. Ook ontmoette ik eens een hazelworm van 30 - 40 centimeter. Een hazelworm lijkt net een slang, maar het is een pootloze hagedis.
Ook trof ik eens een geweldige massa kievieten aan. En in de buurt van Schipborg zag ik eens een heel weiland vol met fazanten.
   
U kunt het Stroomdallandschap Drentsche Aa met de auto verkennen, maar dan ziet u lang niet alles. Het is wel aan te raden voor een eerste globale verkenning. Maar wilt u meer genieten, neem dan de fiets. En zelfs dan komt u nog niet overal. Het meeste ziet u door auto of fiets te parkeren en te voet verder te gaan.
   
Er loopt een verhard fietspad van Schipborg naar Gasteren. En naast dat fietspad loopt een onverhard wagenpad, waar u eventueel langzaam met de auto over kunt gaan, maar vooral langzaam, anders zet u fietsers en wandelaars in een stofwolk.
Hebt u, komend vanaf Schipborg ongeveer 1,2 km op of langs dat fietspad afgelegd, stap dan eens uit de auto of van de fiets.
U bent dan vlakbij de Drentsche Aa, die zich ten westen van u bevindt. Het is daar prachtig bosrijk. Over de Drentsche Aa is daar een hoog bruggetje. Het is heel smal, maar wel met een leuning. Aan de overkant is weiland. Komt u vanaf Gasteren, dan is het ongeveer 2,5 km ten noorden van het dorp Gasteren.

 

Bij Glimmen mondt de Drentsche Aa uit in het Noord-Willemskanaal.
Maar dat is niet altijd zo geweest. Dat kan ook niet, want voordat het Noord-Willemskanaal werd gegraven bestond de Drentsche Aa al heel lang.
De Aa mondde toen uit in het Hoornse Diep om uiteindelijk via het Reitdiep in de Lauwerszee terecht te komen.

 

P.S. Het is ongeveer 23 jaar geleden dat ik een film op super 8 maakte van het Stroomdallandschap Drentsche Aa.
Toen ik in april 2008, weer naar die omgeving ging om nog enkele foto's te maken zag ik dat nu niet meer alle onverharde wegen voor auto's toegankelijk zijn.
Bij Oudemolen is zelfs een klein parkeerterreintje helemaal verdwenen. Als je daar nu in zuidelijke richting een wandeling langs de Drentsche Aa wilt maken dan moet je eerst een kilometer lopen om bij je startpunt te komen
.


Terug