D R E N T H E

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN

AALDEN

En dan speciaal Oud-Aalden. Dit is een typisch oud-Drents dorp met oude boerderijen.
In 't Hoes van Hol-An is een restaurant gevestigd en er worden exposities gehouden.
Mij persoonlijk spreekt Oud-Aalden meer aan dan Orvelte.

ANLOO

Tot de boswachterij Anloo behoren een hunebed en een gemarkeerd natuurpad.
Heel interessant is ook het nabij gelegen Pinetum.

ASSEN

Assen is natuurlijk over de hele wereld bekend door de jaarlijkse TT-races, maar Assen heeft meer.
Bijvoorbeeld het Drents Museum aan de Brink, met daarin voorwerpen uit de Germaanse en Romeinse tijd en ook uit de middeleeuwen. Bekend zijn de prehistorische vondsten uit Drentse bodem, zoals bijvoorbeeld de veenlijken. Ook bekend is het verkeerspark voor de jeugd.

BARGER COMPASCUUM

Hier vinden we het Nationaal Veenpark met oorspronkelijke veengronden.
Er rijden hier twee treintjes. Een stoomtreintje rijdt door het dubbellintdorp en een dieseltreintje brengt U door het veengebied. U kunt gratis met de treintjes mee, dat is bij de toegangsprijs inbegrepen.


Plaggenhut in het veenmuseum

Zo was het echt
Veenkeet
Op de grote stille heide...

Verder is er nog het museumdorp met plaggenhutten en oude ambachten, alsmede een oud kerkhof.
Op bepaalde dagen zijn er allerlei activiteiten, zoals o.a. vlegeldorsen, machinedorsen, mandenvlechten, spinnen, brood bakken in een door takkenbossen verwarmde oven, pannekoeken bakken, karnen enz.
Ook is een veenpersmachine in bedrijf te zien alsmede met de hand turfsteken.

BORGER

Het grootste hunebed vinden we bij Borger, onder de naam 'de onbesuisde steenhoop' met een lengte van 22 meter en bestaande uit 47 ste- nen. In 't Flint'nhoes een expositie over ontstaan, bouw en gebruik van het hunebed.

DIEVER

Belangrijke vakantieplaats. Diever is bekend door Shakespeare-toneelvoorstellingen in de open lucht. In glasblazerij "De Spiraal" worden demonstraties glasblazen gegeven.

DROUWEN

Alweer zo'n bekende vakantieplaats. Het Drouwenerzand bevat een speeltuin, minicars, midgetgolf en een amusementshal. Er is ook een Natuurmuseum.

EELDE-PATERSWOLDE

Water-recreanten kunnen hier hun hart ophalen op en aan het Paterswoldsemeer. Rondvaarten behoren ook tot de mogelijkheden. Bekend is ook het Eelder-bloemencorso.

EMMEN

Emmen is natuurlijk vooral bekend door het Noorder Dierenpark.

Verder heeft Emmen een Oudheidkamer met o.a. het Radiotron, een tentoonstelling over de ontwikkeling van radio, grammofoon, film, telefoon vanaf 1880.
En in de omgeving natuurlijk veel natuurschoon.

HOOGHALEN

Het Melkwegpad leidt naar de grote radiotelescoop en toont een reproduktie op schaal van het zonnestelsel. De 14 radio-telescopen, met elk een diameter van 25 meter, vormen samen de grootste radio-telescoop van Europa. Het werk van de sterrenkundigen bestaat uit bepalen van afstanden van hemellichamen, alsmede de groottes en structuren hiervan.
Dichtbij het Melkwegpad bevindt zich het herinneringscentrum Westerbork.

ORVELTE

Hèt monumentendorp van Drenthe. Men kan hier vrij lopen en fietsen. Autoverkeer is niet toegestaan. Wil men ook de diverse bezienswaar- digheden van binnen bekijken, dan heeft men een zogenaamde tolkaart nodig, verkrijgbaar bij de ingang.
In de omgeving van Orvelte zijn di- verse wandelroutes uitgezet.

OUDEMOLEN

Vanuit Oudemolen kan men prachtige wandelingen maken in het Stroomdallandschap Drentse Aa.

RODEN

Het land van Ot en Sien. Jan Ligthart heeft hier gewoond.
In Roden vinden we ook het Nederlands Museum Kinderwereld, waar een verzameling oud en antiek kinderspeelgoed te bewonderen is.
Ook vinden we hier de havezate Mensinge.

SCHOONOORD

Openluchtmuseum "De Zeven Marken". Hier is van alles te zien: plaggenhutten, een schooltje, een oude herberg, een miniatuur kalkoven, een schaapskooi en zelfs een klein bajesje ontbreekt niet.

SLEEN

Een voormalige dingspil hoofdplaats. Een echt Drents dorp met slingerachtige straatjes. In de expositieboerderij is een collectie prehistorische voorwerpen te bewonderen.

ZUIDLAREN

Dit wordt wel het mooiste brinkdorp van Drenthe genoemd.
Zuidlaren is natuurlijk vooral bekend door de Zuidlaarder markt, die elke derde dinsdag in oktober wordt gehouden. De markt bestond al in het jaar 1200.
Voor recreanten is er het Zuidlaarder meer.

 

Terug