Besparingstips uit de serie Schuldig op NPO

casino bonussenHebben jullie ook de serie Schuldig gezien op televisie? Veel mensen wel. Wanneer jij het nog niet hebt gezien, raad ik je sterk aan om dit terug te kijken via uitzending gemist.

Het is niet alleen een erg leuke serie om te kijken, maar ook erg leerzaam. In de serie Schuldig worden enkele personen en huishoudens gevolgd in Amsterdam-Noord. Wat deze personen gelijk hebben, is dat ze allemaal schulden hebben. Ze hebben niet een kleine schuld, maar zitten dik in de problemen. Ze kampen met veel stress en slapeloze nachten door veel rekeningen, aanmaningen en incasso’s.

Schulden blijven stijgen

Wat deze serie erg goed aan het licht heeft gebracht, is dat de schulden van deze personen alleen maar stijgen, ondanks dat ze ontzettend hun best doen om de schulden af te betalen. Dit komt door de schuldeneconomie dat zich in Nederland vrij heeft kunnen ontwikkelen. Er zijn veel bedrijven die een slaatje slaan uit de schuldenproblematiek van een ander. Als je dan een schuld hebt opgebouwd, kost het alleen maar meer en meer geld om deze af te betalen. Kortom: in plaats van dat de schulden minder worden omdat je je er voor inzet om ze af te betalen, worden de schulden hoger doordat andere actoren in de schuldeneconomie winsten maken. Denk bijvoorbeeld aan aanmaningskosten en incassokosten.

Ze raken dus helaas alleen maar meer in de shit. Dit heeft ontzettend veel gevolgen in de persoonlijke levens van de hoofdpersonen die in de serie worden gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan stress, zorgen bij kinderen en familieleden, huis kwijtraken, baan kwijtraken, dingen niet meer kunnen doen en de enorme schaamte die een mens kan hebben voor zijn/haar schulden.

Veel hoofdpersonen uit de serie hadden professionele hulp nodig om hen te helpen bij het wegwerken van de schulden. Veel personen hadden het overzicht totaal verloren. De rekeningen werden niet meer geopend en ze hadden geen idee wat ze moesten betalen. Anderen hadden geen idee hoe ze hun uitgaven konden beperken. Wat wél een overeenkomst tussen de personen was, was dat ze allemaal uit de schulden wilden komen. Maar hoe? Dat is niet makkelijk.

Schuldhulpverlening

Mensen met hoge schulden kunnen in de schuldhulpverlening komen, waarbij je zelfs schuldsanering kunt krijgen. Je moet echter aan strenge eisen voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor schuldsanering. Dat is geen pretje. Het betekent minimaal 3 jaar lang hard werken terwijl al je geld naar de schuldsanering gaat. Na de 3 jaar, wanneer de schuldsanering is afgelopen, kun je vervolgens wel met een schone lei beginnen.

Het idee om geheel uit de schulden te zijn, stimuleert mensen om de jaren van de schuldsanering door te komen. Je gaat dan helemaal tot het minimum. Maar het gevoel van vrijheid wanneer je na de periode van de schuldsanering uit de schulden bent, is onbeschrijflijk.

Bovendien hebben mensen vaak geen keus. Ze zien geen uitweg meer. Zonder de schuldsanering zien ze geen oplossing meer; geen licht aan het einde van de tunnel. De schuldsanering is dan voor hen de beste mogelijkheid om er weer bovenop te kunnen komen. Dan zijn 3 jaren zeker lang, maar op een mensenleven is het op te brengen.

Lees verder om erachter te komen hoe je geld kan besparen.